Sokan gondolják, hogy az agyagbányászat negatív hatással lehet a környezetre. Valójában azonban egy kicsivel árnyaltabb a helyzet. A tégla készítéséhez használt agyaghoz általában nagyon könnyű hozzájutni. Az agyag felszíni talaj, ezért nem igényel túl mély és intenzív ásást. Minket azonban az érdekel, hogy vajon mennyire környezetbarát termékek a vecsési tüzépen található téglák?

A téglák

A vecsési tüzépen is megtalálható téglák bányászati munkálatait megelőzően legtöbb esetben sor kerül a talaj alapos felmérésére annak biztosítása érdekében, hogy a környező területek ne sérüljenek és szennyeződjenek nagy mértékben. Az agyag meglehetősen bőséges erőforrás. Rengeteg van belőle a föld színén, tehát nem olyan, mint más ásványi anyagok, amelyek megszerzéséhez jelentős erőfeszítésekre és anyagi forrásokra van szükség.

Fejlődő téglagyártás

Noha vannak olyan dolgok a téglagyártási folyamatban, amelyek egyelőre nem változtathatók meg, a téglaiparban van néhány jelentős változás. A folyamat fő környezetszennyező szegmense az égető kemence, manapság azonban gyakran természetes gázok táplálják a vecsési tüzépünkön található téglákat kiégető kemencéket. Ez azt jelenti, hogy a fosszilis üzemanyagok használata háttérbe szorul. A kemencék egyébként hatékonyságukat illetően is fejlődtek elődjeikhez képest, kevesebb energiát igényelnek több tégla égetéséhez.

A környezetbarát építőanyag

Egy másik fontos tényező, amelyet még nem említettünk az az, hogy a vecsési tüzépen található téglákból készült falakkal takarékoskodhatunk. Összességében a tégla egy jól fenntartható megoldás az építőanyagok terén. Hosszú élettartamú, bőséges természeti erőforrásokat használ fel és az előállítási folyamatai is növekvő hatékonyságot mutatnak.

Krila

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed.

A vecsési tüzépünkön megvásárolható polisztirol sokoldalú anyag, amelyet sokféle fogyasztási cikk előállítására használnak. Kemény, szilárd anyagként gyakran használják például az élelmiszer-csomagolásokban vagy egészségügyi cikkekben. Különböző színezékekkel, adalékokkal vagy más anyagokkal kombinálva a polisztirol különböző készülékek, elektronikai cikkek, autóalkatrészek, játékok és kerti edények alapanyaga lehet.

Polisztirol szigetelés – vecsési tüzép

Alig található olyan sokoldalú, masszív vagy ennyiszer újrafelhasználható termék, mint amilyen a vecsési tüzépünk népszerű műanyaga, a polisztirol. A polisztirol számtalan dologra felhasználható a hűtőktől, a filmek kellékein át, egészen a kikötőkig bármire felhasználhatjuk. A polisztirolt lapokká alakították, alkalmazhatóságát tekintve azonban még mindig meglehetősen széleskörű, különösen az építőiparban.

Szigetelőanyag a vecsési tüzépen

 A vecsési tüzép polisztirol szigetelőanyagai számos építészeti munkálatban széles körben alkalmazható, sokoldalú és jól bevált építőanyag. Könnyű, erős, tiszta és könnyen kezelhető szigetelést biztosít a hőmérséklettől és a zajoktól elzárva. A könnyű polisztirol kiváló hőszigetelést biztosít számos alkalmazásban, például épületfalaknál és tetőfedéseknél. A polisztirol szigetelés inert, tartós és ellenáll a vízkároknak.

Polisztirol a vecsési tüzépen

A vecsési tüzépen is megtalálható polisztirol alkalmazása gyors könnyű szerkezetének köszönhetően, így rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg. A polisztirol pórusaiban lévő légzsebek párnázást biztosítanak, így gyakorlatilag pufferként funkcionál. Elnyeli az ütések és a nyomás erejét, megakadályozza a hőmérsékletváltozások okozta összehúzódásokat és tágulásokat, így nagyon rugalmas, gyakorlatilag egyáltalán nem törékeny.

Krila

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed.

Krila

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed.

Ha ma valaki a kezébe vesz egy téglát a vecsési tüzépünkön, valószínűleg nem az az első gondolata, hogy vajon ki és mikor találta fel. A tégla ma már annyira átlagos és mindennapi jelenség a tüzépeken, hogy azt hihetnénk, mindig is a rendelkezésünkre állt. Ez az építőanyag része a városok alapjainak a világ minden táján, így fontos szegmense a Krila vecsési tüzépének is.

A vecsési tüzép tégláinak elődjei

Tehát, hol használtuk a vecsési tüzépünk oly’ népszerű tagját először és mikor vált mindennapjaink részévé? Természetesen rövid írásunkban nincs megemlítve minden történelmi részlet, de néhány nagyon érdekes tényt szeretnénk megismertetni Olvasóinkkal. A téglák nagyon régóta léteznek. A legkorábban felfedezett téglákat Kr.e. 7000-re becsülik a szakértők!

A téglák története

A vecsési tüzépen található téglák legidősebb rokonait Jericho ősi városának környékén fedezték fel, a mai Törökország déli részén. Az első téglákat agyagból készítették, téglává formázták, majd a Napon szárították ki. Hasonló időkből - Kr. e. 7000 és 3500 közötti időszakból - származó téglákat fedeztek fel a Közel-Kelet és a Perzsa-öböl más területein, a Tigris környékén is.

Egyszerre több helyen bukkantak fel a vecsési tüzép tégláinak elődjei

A vecsési tüzépünkön található téglák elődjei nem feltétlenül egy helyről származnak. A téglák a világ számos pontján bukkantak fel egyszerre. Kínában égetett téglákat találtak, amelyek feltehetően Kr.e. 4000 és 3000 között készültek. Közép-Amerika azték civilizációi, amelyek elszakadtak a világ többi részétől, a 15. században szalmával kiegészített téglát készítettek és használtak. Téglák segítségével építették meg a mai napig álló azték piramisokat.

Krila

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed.