A szigetelés állapota és minősége sokkal fontosabb, mint sokan gondolnák.

A hőszigetelés az otthonok azon szegmense, amelynek feladata a hő és a hang otthonán belül vagy éppen kívül tartása. Az R-érték a szigetelőanyag hatékonyságát írja le. A megfelelően szigetelt otthon nemcsak pénzt takarít meg az közüzemi számláinkon, hanem egész évben komfortos otthont és kényelmet nyújt családunknak.

Hogyan működik a szigetelés?

Kezdjük a hőáramlás megértésével. Két fő tényező járul hozzá a hőáramláshoz: a vezetés és konvekció. A vezetés az a folyamat, amikor a hő átkerül egyik anyagból a másikba. Remek példa erre a mindennapokból az helyzet, amikor kanalat tesz a bögréjébe, és a kávé hője átterjed a kanálra. A konvekció fogalma magyarázza a hő folyadékokon és gázokon keresztül zajló keringését.

Minőségi hőszigetelőanyag

A szigetelőanyagok megakadályozzák a házszerkezet hőveszteségét. A hatékony szigetelés a légkondicionáló vagy a fűtőrendszer által előállított hőmérsékletet bent tartja és megakadályozza a külső hatások behatolását otthonába. Jól hőszigetelt otthonoknál azt veheti észre az ember, hogy nem kell olyan gyakran üzemeltetnie a légkondicionáló rendszerét, ezáltal pedig pénzt takaríthat meg.

A szigetelés kiválasztása

Számos tényezőt kell figyelembe venni az otthona megfelelő szigetelésének kiválasztásakor, beleértve a ház szerkezeti kialakítását, az éghajlatot, a költségvetést, az energiaköltségeket, az épület építésének idejét stb… A hőszigetelés kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani az R-értéket, mert minél nagyobb R-értékű szigetelőanyag kerül beépítésre otthonunkba, annál nagyobb lesz a házunk szigetelőereje.