Ha ma valaki a kezébe vesz egy téglát a vecsési tüzépünkön, valószínűleg nem az az első gondolata, hogy vajon ki és mikor találta fel.

A tégla ma már annyira átlagos és mindennapi jelenség a tüzépeken, hogy azt hihetnénk, mindig is a rendelkezésünkre állt. Ez az építőanyag része a városok alapjainak a világ minden táján, így fontos szegmense a Krila vecsési tüzépének is.

A vecsési tüzép tégláinak elődjei

Tehát, hol használtuk a vecsési tüzépünk oly’ népszerű tagját először és mikor vált mindennapjaink részévé? Természetesen rövid írásunkban nincs megemlítve minden történelmi részlet, de néhány nagyon érdekes tényt szeretnénk megismertetni Olvasóinkkal. A téglák nagyon régóta léteznek. A legkorábban felfedezett téglákat Kr.e. 7000-re becsülik a szakértők!

A téglák története

A vecsési tüzépen található téglák legidősebb rokonait Jericho ősi városának környékén fedezték fel, a mai Törökország déli részén. Az első téglákat agyagból készítették, téglává formázták, majd a Napon szárították ki. Hasonló időkből - Kr. e. 7000 és 3500 közötti időszakból - származó téglákat fedeztek fel a Közel-Kelet és a Perzsa-öböl más területein, a Tigris környékén is.

Egyszerre több helyen bukkantak fel a vecsési tüzép tégláinak elődjei

A vecsési tüzépünkön található téglák elődjei nem feltétlenül egy helyről származnak. A téglák a világ számos pontján bukkantak fel egyszerre. Kínában égetett téglákat találtak, amelyek feltehetően Kr.e. 4000 és 3000 között készültek. Közép-Amerika azték civilizációi, amelyek elszakadtak a világ többi részétől, a 15. században szalmával kiegészített téglát készítettek és használtak. Téglák segítségével építették meg a mai napig álló azték piramisokat.