Sokan gondolják, hogy az agyagbányászat negatív hatással lehet a környezetre.

Valójában azonban egy kicsivel árnyaltabb a helyzet. A tégla készítéséhez használt agyaghoz általában nagyon könnyű hozzájutni. Az agyag felszíni talaj, ezért nem igényel túl mély és intenzív ásást. Minket azonban az érdekel, hogy vajon mennyire környezetbarát termékek a vecsési tüzépen található téglák?

A téglák

A vecsési tüzépen is megtalálható téglák bányászati munkálatait megelőzően legtöbb esetben sor kerül a talaj alapos felmérésére annak biztosítása érdekében, hogy a környező területek ne sérüljenek és szennyeződjenek nagy mértékben. Az agyag meglehetősen bőséges erőforrás. Rengeteg van belőle a föld színén, tehát nem olyan, mint más ásványi anyagok, amelyek megszerzéséhez jelentős erőfeszítésekre és anyagi forrásokra van szükség.

Fejlődő téglagyártás

Noha vannak olyan dolgok a téglagyártási folyamatban, amelyek egyelőre nem változtathatók meg, a téglaiparban van néhány jelentős változás. A folyamat fő környezetszennyező szegmense az égető kemence, manapság azonban gyakran természetes gázok táplálják a vecsési tüzépünkön található téglákat kiégető kemencéket. Ez azt jelenti, hogy a fosszilis üzemanyagok használata háttérbe szorul. A kemencék egyébként hatékonyságukat illetően is fejlődtek elődjeikhez képest, kevesebb energiát igényelnek több tégla égetéséhez.

A környezetbarát építőanyag

Egy másik fontos tényező, amelyet még nem említettünk az az, hogy a vecsési tüzépen található téglákból készült falakkal takarékoskodhatunk. Összességében a tégla egy jól fenntartható megoldás az építőanyagok terén. Hosszú élettartamú, bőséges természeti erőforrásokat használ fel és az előállítási folyamatai is növekvő hatékonyságot mutatnak.